Welcome to MedicalPress a Premium Medical Theme
Home  /  Tractaments  /  Osteopatia

Osteopatia

Com a éssers humans funcionem com una unitat dinàmica funcional, on totes les parts estan interrelacionades i poseeixen els seus propis mecanismes d’auto-regulació i auto-curació. Aquí és on l’osteopatia interactua

En què consisteix?

L’osteopatia va ser desenvolupada per Andrew Taylor Still, metge i cirurgià en els Estats Units d’Amèrica a mitjans del 1800, establint la primera i encara vigent escola independent d’Osteopatia el 1892 a Kirskville (Missouri).

Tal com defineix l’Organització Mundial de la Salut en el seu document “Benchmarks for Training in Osteopathy” publicat l’any 2010, l’osteopatia es basa en el contacte manual per al diagnòstic i tractament del pacient. Respecta la relació del cos, ment i esperit, donant èmfasi en la integritat estructural i funcional del cos i la tendència intrínseca del cos per l’auto-curació.

Els osteòpates utilitzen una àmplia varietat de tècniques manuals terapèutiques per millorar la funció fisiològica i / o donar suport a la homeòstasi (equilibri fisiològic intern) que ha estat alterada per una disfunció somàtica, és a dir, deteriorament o alteració de la funció d’estructures relacionades amb el sistema somàtic: estructures esquelètiques, artrodials i miofascials; i estructures relacionades amb elements vasculars, limfàtics i neurals.

La pràctica de l’osteopatia és diferent d’altres professions de salut que utilitzen tècniques manuals, com la fisioteràpia o la quiropràxia, tot i algunes coincidències en les tècniques i intervencions emprades.

Indicacions

El principal motiu de consulta son les disfuncions múscul-esquelètiques, primordialment a la columna vertebral i a les extremitats, causades per bloquejos articulars, traumatismes, accidents, moviments repetitius, esport, males postures, alteracions de la funció visceral, estrés, etc.

També pot ser eficaç en el tractament de: migranyes, vertígens, formiguejos i pèrdues de sensibilitat, bruxisme i problemes d’oclusió témporo-mandibular, otitis, i en certs trastorns sistèmics com:

  • Trastorns Respiratoris: sinusitis, bronquitis, EPOC…

  • Trastorns Digestius: cólon irritable, constipació intestinal, acidessa, reflux…

  • Trastorns Genito-Urinaris: incontinència, dolors menstruals, dispareunia…

  • Seguimient de l’Embaràs: mal d’esquena, ciàtica, dolor inguinal, cames inflades…

  • Trastorns pediàtrics: tortícolis congènita, plagiocefàlies, còlic del lactant, seguiment en intervenció amb ortodòncia…